Muzsika hat férfihangra

2012.10.16. Dódi

Tizennégy évvel ezelőtt forgatott portréfilmet az együttessel a Magyar Televízió Pécsi Stúdiója. Mint minden induló „kulturális vállalkozás” – az UniCum Laude is megragadott minden lehetőséget arra, hogy országos, később nemzetközi ismertségre és elismertségre tegyen szert. Ezen törekvések között 1998-ban, némileg talán váratlanul, éppen egy státuszát tekintve rangos médium, a Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdiója jelentkezett egy zenés portréműsor ötletével. A „Muzsika hat férfihangra” című film, mely Bukta Csaba rendező és Bősz Vilmos operatőr intenzív, odaadó és kreatív ötletekkel telt munkája révén létrejött, talán túlzás nélkül állítható, napjainkig ívelő hatással volt az együttes életére. A portréfilm keretei között megmaradó, mégis klipszerűen fejezetekre tagolt alkotás az UniCum Laude zenei sokoldalúságát és mindemellett „pécsiségét” igyekezett felmutatni. A külső forgatási helyszínek között megjelent a Mecseki Kisvasút, a Hotel Kikelet terasza, a Színház tér, a Szent István tér, a Bazilika altemploma, és egy élő koncert részlete a Római udvarból.

A filmben számos olyan „képi áthallás” kapott helyet, melyek révén az UniCum Laude tagjai a populáris zene nagyjait idézhették meg: a Beatles emlékezetes zebrán való átkelését az Abbey Roadon ezúttal a Széchenyi térnél játszottuk el, vagy a Queen együttes híres „Queen 2” lemezborítóját tettük elevenné egy dalunkkal. A filmből talán kiemelkedik a Poulenc: „Assissi Szent Ferenc négy kis imájá”-ból megszólaltatott részlet képi megformálása, melyet a Bazilika altemplomában rögzítettünk.

Számos kül- és belföldi rádió- és televíziós közvetítésen és felvételen túl is elmondható, hogy a 1998-as pécsi forgatás az együttes minden tagja számára különleges élményt jelentett.