Kántor és egyházzenét tanít Pap Tamás...- interjú

2019.07.13. Cs.

Papesz a tehetséggondozásért vehetett át rangos kitüntetést, a Bona Bonis díjhoz szívből gratulálunk! Ebből az alkalomból készült vele az alábbi interjú.

 

Kántor és egyházzenét tanít Pap Tamás, de bejön neki a Tankcsapda is

Mészáros B. Endre interjúja

Pap Tamás a Pécsi Református Kollégium Vegyeskarában kezdett énekelni, napjainkban viszont már ő a karnagy, az UniCum Laudében pedig a bariton szólamot viszi. Iskolai kórusa is szépen teljesít, jelzi ezt, hogy a vezetőjeként idén kiváló tehetségfejlesztésért Bonis Bona díjat kapott.

– Ennél lényegesen szerteágazóbb a zenei tevékenysége?

– Igen, például egyházzenét is tanítok, zongorán kísérek, és egyénileg is képzek fiatal énekeseket.

– Mikor derült ki, hogy az ének-zene a vérében van?

– Már óvodás koromban felfigyeltek rám, hatévesen pedig beírattak zeneiskolába. Orgonán, zongorán játszom, gitározom, és két évig hegedültem is. Nagyapám ugyanis cigányprímás volt, gyakoroltam én is a hangszeren, s ma már bánom egy kicsit, hogy ezt az örökséget mégsem vittem tovább.

– Hol helyezkedik el ebben a sorban az UniCum Laude?

– Hét éve vagyok köztük, és ez az énekesi mivoltom csúcsa, a szívem csücske mindenféle szempontból. Rajongójuk voltam már középiskolásként is, hallgattam a lemezeiket, aztán az álom 2012-ben valóra vált, a tagjuk lettem.

– Az egyházzene a Pécsi Református Gimnáziummal jött?

– Nem, 11 évesen kezdtem el, elvégeztem Pápán az országos református kántorképző tanfolyamot, ahová öt éve visszajárok tanítani. Időszakonként kántor vagyok a Pécs-Kertvárosi Református Egyházközségnél. Továbbá akad egy szórakoztató egyházzenei vonal is, a Pécsi Gospel Kórus karnagya, művészeti vezetője vagyok.

– Ákos, Bobby McFerrin, Tankcsapda, Korál, Karthago. Mi a közös ebben a színes listában?

– Hangzásvilágban mindig közel állt hozzám a rock, ami viszont meghatározó, hogy számomra nagyon fontos a míves szöveg és a mondanivaló.

– Hobbija a filmzenegyűjtés, kedvencei az Oscar-díjas filmek zenéjének alkotói.

– Egyetemistaként lettem nagy filmrajongó, s akkor döbbentem rá, hogy a jó zene mennyire felerősíti a tartalmat. Nélkülük a filmek feleannyit érnének, de a legtöbb néző ezt észre sem veszi, természetesnek tartja a jelenlétüket. Megjegyzem, ma már kezd elgépiesedni ez a terület is, számítógépen születik a legtöbb filmzene. Én a kilencvenes évek nagyzenekari művei iránt rajongok.

– Zenét is szerez?

– Csak odáig merészkedtem, hogy négyszólamú harmonizálásokat készítek a saját kórusomnak.

__________________________________________________________________________ 

Pécsett él csaknem két évtizede

Pap Tamás 1987-ben született Kaposváron. Kaposmérőn nőtt fel, de az ezredfordulótól Pécsett él, a református kollégiumban töltötte a középiskolás esztendőket, majd a PTE Művészeti Karán ének-zene tanári és karvezetői diplomát szerzett. Elvégezte Pápán a kántorképzőt, és napjainkban kántorként is aktív, a Pécsi Református Kollégiumban pedig tizedik éve tanár. Énekelt a Pécsi

Református Kollégium Vegyeskarában (melynek most karnagya), a Pécsi Egyetemi Kórusban, a Pécsi Kamarakórusban, karnagya a Pécsi Gospel Kórusnak, 2012 óta az UniCum Laude énekese.

 

(Forrás: https://www.bama.hu/kultura/helyi-kultura/kantor-es-egyhazzenet-tanit-pap-tamas-de-bejon-neki-a-tankcsapda-is-1921733/)