Kistücsök Vendéglő 
Balatonszemes - 2006.08.14.

Gasztronómiai kalandozásainkat a balatonszemesi Kistücsökben kezdtük, egészen pontosan annak is a pincéjében. Igyekeztünk távol tartani magunkat az általunk jól ismert borvidékek nedűitől, s talán nem is döntöttünk rosszul, amikor a Dél-Balaton szőlőinek nektárját kóstolgattuk. A sommelier kivívta valamennyiünk elismerését - nem csupán a hozzáértésével és ügyszeretetével - hanem azzal, hogy az egyes borok évjárati tulajdonságainak a változását is nyomon követte, a borok ajánlásánál és bemutatásánál pedig az időt nem sajnálva igen szolgálatkésznek mutatkozott. A Kistücsök már itt nyerésre állt...
A rosékat már a terített asztal mellett élvezhettük, s bár a forgalmas főúttól csak néhány lépésre voltunk, a zajból a kerthelyiségben sem érzékeltünk semmit. Nem láttunk pecsétes terítőt, ételfoltos ruhát, minden frissen vasalt, mégis elegánsan könnyed hangulatot árasztott. A terjedelmes étlapon az igazi különlegességek (pl. Szarvascomb konyakos, aszalt szilvás tormamártással, vagy Érlelt szarvasgerinc chilis-csokoládés vörösbor-kivonattal) mellett a hagyományos ételek is helyet kaptak. Az általunk választottak kifogástalanok voltak (talán a gyümölcsköret lehetett volna egy csipetnyivel színesebb), a sültek könnyedén ropogtak a fogak alatt, a roston sült zöldségek sem áztak el a zsírban, a gombás tejszínes öntet balzsamozta az ízlelőbimbókat, a camembert krémesen olvadt a pulykahúsban. Mindent egybevetve a Kistücsök jól muzsikált.

Bor-sor:

Balatonlellei Cuvée (Chardonnay-Királyleányka), 2005 (Buzássy Pincészet)
Balatonlellei Chardonnay-Sauvignon Blanc Cuvée, 2005 (Pócz Pincészet)
Légli Chardonnay, 2004 (Légli Ottó pincéjéből)
Cabernet-Merlot Rosé, 2005 (Konyári Pincészet)
Szekszárdi Fuchsli Siller, 2005 (Heimann Pince)
Balatonboglári Rosé Portugieser, 2005 (Pócz Pince)
Cabernet Sauvignon, 2004 (Konyári Pincészet)
Olaszrizling (a Ház bora) Szőlősgyörök, 2005 (Koltai Pince)

Utóirat
Úgy tűnik, a Kistücsök elhagyta a hegedűjét, vagy abba hagyta a gyakorlást... Idén nyáron (2008) igen lehangoló képet mutatott magáról. Anélkül, hogy részletekbe bocsájtkoznánk, a pontszámok ma már nem reálisak.

Értékelés
Konyha:
Borok:
Felszolgálás:
Hangulat:
Ár/érték-arány:


Jelmagyarázat
Kiváló
Kár lenne kihagyni
Nem rossz
Ha nagyon éhes vagy...
Feledhető