Tenkes Csárda 
Csarnóta, kültelek - 2006.12.19.

Évadzáró ebédünket költöttük el a Tenkes Csárdában, egy jól befűtött kandalló mellett. Igaz, ami igaz, visszatérő vendégek voltunk, de ennek oka volt, mégpedig a finom ételek. Ha azt mondom, 'házias ételek', a képzelet talán megengedhet egy-egy apró hibát, mint például egy kicsit túl zsíros töltött káposzta, vagy rágós marhapörkölt. Nos ilyen hibát - ha a képzelet bizarr csapongása meg is engedne, - a Tenkes séfje biztosan nem. A rusztikus konyha és a kidolgozottan harmonikus ízek kísérték gasztronómiai kalandunkat.
Úgy döntöttünk, Chardonnay-t kérünk elsőként, a Radó-pince boraiból. A levesek közül a Vargánya krémleves vadhúsgombóccal címet viselő opuszt, és Magyaros gombalevest választottunk. (Ez utóbbit jófajta bonyhádi zománcos lábasban tálalták.) Mindkettő kifogástalan volt, a gomba nemes aromája nem volt tolakodó, mégis körülölelte a vadhús ízét. Az expedíció másik fele előételt választott, Citromos velő formájában. S hogy el ne felejtsem, a ház specialitását is fogyasztottuk hozzá: kemencében sült kukoricás cipót.
A sikeres ráhangolódás után aztán ki-ki a kíváncsiságának megfelelően választott az ínycsiklandó falatok közül: A Bőrös malac pezsgős káposztával - ahogy mondani szokták: ahogyan a nagykönyvben meg van írva - a ropogós bőr alatt omlósra sült malachús, s a káposzta körül sincs semmi fondorlat. Csárdagazda kedvence erdei gyümölccsel, Sajttal-sonkával töltött csirkemell kapros öntetes salátával, Harcsapaprikás kapros túrós csuszával - mind hibátlanok. A Mangalica szűzpecsenye kolozsvári szalonna kalodában erdei gombamártással, fűszeres héjas burgonyával című házasítás pedig igazi eleganciát mutat fel az ízvadászoknak.
Közben bort váltottunk: Csányi-féle villányi cuvée-t választottunk, a desszerthez pedig Kadarka sillert. A desszert kiválasztásánál derült ki, hogy hibáztunk, a Tenkes házi rétesét (mely ugyan nem szerepel az étlapon, de mi tudjuk, hogy az milyen jó...) nem rendeltük meg előre, így aztán 'be kellett érnünk' a frissen sült meggyes pitével. A pite pedig nagyon pite volt. És nagyon meggyes. Talán csak az almaszelet-díszítés maradhatott volna el, annak volt egy kis hagyma-íze.
Ma már a Tenkes alján nem a behízelgő Dudva kocsmáros várja a vendéget, a csárda konyhájától a Tenkes kapitánya mégis megpödörné a bajszát...

Bor-sor:
Chardonnay, 2005 (Radó Pince)
Alex Villányi Cuvée (Merlot - Pinot noir), 2005 (Csányi Pincészet)
Kadarka Siller, 2004 (Polgár Pince)

Értékelés
Konyha:
Borok:
Felszolgálás:
Hangulat:
Ár/érték-arány:


Jelmagyarázat
Kiváló
Kár lenne kihagyni
Nem rossz
Ha nagyon éhes vagy...
Feledhető