Le Tire-Bouchon 
Marseille, Franciaország - 2007.12.06.

Marseille-i tartózkodásunk alatt eljött az a pillanat, amelyre kezdetektől vártunk. Természetesen nem az idegenlégió felkeresésére kell gondolni, hanem inkább egy igazi, hamisítatlan provence-i ízeket rejtő étterem meglátogatására. A helyszín a Le Tire-Bouchon (A dugóhúzó) névre hallgató étterem, időpont: este kilenc óra. A berendezés néhány művirágtól eltekintve ízléses, az asztalok körül eredeti thonet-székek sorakoztak. Miután elhelyezkedtünk, igyekeztünk tájékozódni az étkekről. A rendelés nem volt egyszerű, mert az étlapon csak franciául találhatók a tételek. Rövid (ám gesztikulációkban gazdag) eszmecsere az egyébként készséges pincérrel meghozta gyümölcsét, hamarosan előttünk sorakoztak az előételek: Sajtfelfújt tészta- és zöldségágyon, Füstölt lazac piros borsos burgogne-i mártásban, sárgabarackkal; s ahogy P. Howard mondaná, az asztal-társaság hölgytagja: Charlotte (Aszpikba ültetett csirkemell aszalt szilvával, vegyes zöldséggel). Azt hiszem ilyet Fülig Jimmy sem evett, mert ha igen, azzal eldicsekedett volna Piszkos Frednek...
Az étkekhez a borlapról választottunk egy (még rövid ideig) ismeretlen nedűt, mely egy kellemes provence-i vörös volt.
A főételek kiválasztásánál is szükség volt egyfajta kalandvágyra, hiszen pincérünk segítségével csak a húsok beazonosításáig jutottunk,egyebekben a séf jóérzésére hagyatkozhattunk. Megkóstoltuk a Báránysültet, melyet hagymás-tepsis sült burgonyával körítettek; A lecsós halom mellé ültetett pulykacombot fűszeres tört burgonyával, és a Hagymás-sonkás lencseszőnyegen tálalt sertéscsülköt. Egy percig sem mutattunk megbánást az ételválasztás miatt, minden falat az újszerű ízeknek kijáró odafigyelést követelt ki magának. Talán csak a sertéssült körítésénél éreztük az átlag turistának szánt, jószándékú, ám kicsit sekélyes 'gazdagítást' túlzónak, mely kétféle virsliből és egy sonkás felvágottból állt. Ekkor azonban már a Chateau Beaumon 2002-es Haut Medoc-ját kortyolgattuk, és azon merengtünk, hogy az étterem - ha csak rövid időre is - mennnyire átállította az életritmusunkat.
Nem hagyhattuk ki az édességeket sem. Különös, kicsit bizarrnak tűnő, ám mégis nagyon kellemes találkozása volt a desszertes tányéron a csokoládés és barackos tortaszeletnek az édeskés főzőtejszínnel.
Az erre járóknak különös élményt adó ízbarlang számunkra is meghatározó emlékeket nyújtott.

Képek

Értékelés
Konyha:
Borok:
Felszolgálás:
Hangulat:
Ár/érték-arány:


Jelmagyarázat
Kiváló
Kár lenne kihagyni
Nem rossz
Ha nagyon éhes vagy...
Feledhető