Korcsma Tarasz Bulba 
Moszkva (Oroszország) - 2017.12.09.

Moszkvai koncertjeink után született gyors döntés arról, hogy a kapott információk birtokában ellátogassunk a Korcsmába. Pontosabban a ma már 18 étteremből álló, az ukrán és orosz konyhát képviselő hálózat egyik éttermébe. A vendéglőhálózat első tagja 1999-ben nyílt Moszkvában, ma a városban további 15 található, de Kijevben és New Yorkban is van mód megkóstolni az általuk főzött ukrán falusi ízeket. Előzetes asztalfoglalás híján a szálláshoz közelebb eső vendéglő helyett a lánc „szomszédos” tagjáig, a Lenin sugárúton található étteremig autóztunk – mintegy 13 kilométert.
Az étterem berendezése falusi parasztházat idéz, a falakon, és a rusztikus bútorokon kézműves terítők, falusi használati tárgyak sorakoztak. A csárdahangulathoz szokott betérő talán nem is gondolná, hogy a belsőépítészeti elemek Konsztantyin Lavrov kitüntetett ukrán művész gondos tervei alapján készültek. (Úgy sejtem, a díjat nem ezért a munkájáért kapta…)
Az étteremben jelen volt még – bár nem a mi asztalunknál – a híres „orosz” színész, Gérard Depardieu is. (Na jó, az igazat megvallva, ő nem is aznap volt jelen, de a fotója ott virított a falon.) Az étlap átböngészése után (volt magyar nyelvű étlap is!) – tekintettel a késői időpontra – gyors rendelés következett, melyet az ukrán népviseletbe öltözött pincérek egyike vett fel. Utóbbi hamar visszatért egy tál pirocskival és piroggal (különböző, káposztával / hússal / krumplival töltött péksütemények, sörkorcsolyák), továbbá fűszeres szalonnakrémmel, melyhez fekete, orosz rozskenyeret szervírozott. Ez a rusztikus krém egészen különleges volt: lágy krém, mégis a hagyományos falusi konyha fűszerei domináltak benne.
Már megrendeltük a sört (Csernyihivszke, egy egészen kíváló ukrán szűretlen búzasör), amikor észbe kaptunk, hogy az aperitif elmaradt. Hamar rendeltünk hát néhány ampullányi tormás vodkát (Nasztojka Taraszovka). A „hölgy” (a vodka neve ilyesmi) ízlelése után az arcokat látva, a sikere osztatlan volt, csípőssége felidézte azt a borzongatós pillanatot, amikor először kóstoltunk paprikás pálinkát.
Hamarosan a levesek és előételek érkeztek szép sorban. Két leves jelent meg: „Borscs Korcsma módra” (húsos céklaleves) házi tejföllel és friss ropogós fokhagymás fánkocskákkal, „Zamatos szoljanka\" (borjúvesével készült, kapribogyós, citromos káposzta leves, ami a scsivel ellentétben nem savanyú káposztából készül) szintén házi tejföllel tálalva. A borscstól a vártnál többet kaptam, a benne főtt hús és a fűszerek révén nem a neutrális céklaíz dominált. A szoljánka a káposzta-kapribogyó-olívabogyó-citrom kvartettel különös, fanyar, mégis harmonikus ízt mutatott, melyhez jól illettek a fent megénekelt, krumplival és májjal töltött sörkocsolyák. Előételek: tócsni tejföllel, pelmenyi (raviolihoz hasonló, hússal töltött, főtt tészta), varényiki (hasonló töltött tészta, krumplis-gombás töltelékkel), mindkettő szalonnapörc és tejföl kíséretében. A töltött tészta tésztája kevés sót látott, de a töltelékkel együtt megszületett a harmónia.
A megfogyatkozott sörkészletek pótlása után fogadtuk a főételeket. A két „Korcsma sertéshús specialitások” fogás két köretváltozatban érkezett: hajdinás tepertő és rizs szólt a vokálban. A szólista: karaj aranybarnára sült kéreggel, hagymával, tejszínes mártással és sajttal egybe sütve. A „Sztroganov” kíséretében laskagombás, füstölt szalonnás burgonya érkezett. (Talán itt vesztett egyetlen violin-kulcsot az étterem, mert a marhacsíkok elég rágósak maradtak). A „Marhahús poltavai módra” a többi húsételhez hasonlóan tejszínes-sajtos bunda alatt rejtőzött, a tálat a paradicsomos-zöldséges sült cukkini színesítette. Ezúttal a marha is kifogástalan volt. Érkezett még egy majdnem magyarosnak mondható kolbászos-hurkás tál hagymás szalonnával együtt sült krumplival és savanyúsággal. A távolság az ízszegény német kolbászkáktól nem csak földrajzi értelemben volt mérhető…
A desszertet nagyvonalúan a következő alkalomra halasztottuk, mert ugye éjfélkor már csak nem állunk neki enni!?
Ezzel együtt a Korcsma nagyszerű választás volt, gyors és előzékeny kiszolgálás, a kunyhószerűen szeparált asztalok által meghatározott bensőséges hangulat, és a kiváló konyha együttese emlékezetessé tette a moszkvai gasztro-élményeinket is.

Képek

Értékelés
Konyha:
Borok:
Felszolgálás:
Hangulat:
Ár/érték-arány:


Jelmagyarázat
Kiváló
Kár lenne kihagyni
Nem rossz
Ha nagyon éhes vagy...
Feledhető